Pärnu on suurepärane koht. Anna sellele natuke aega ja sa hakkad seda enda koduks pidama.

Pärnumaa on koduks paljudele inimestele, kes on siia kolinud välismaalt. Nende lood, miks nad on oma järgmiseks koduks just Pärnu valinud, on erinevad ja väga huvitavad. Need lood annavad hea võimaluse näha Pärnut teise nurga alt.

Kolisid Pärnusse Mumbaist, mis on maailma üks suurimaid linnu. Milline oli sinu esmamulje Pärnust?

Et mind paremini mõista, räägin natuke enda taustast.

Avastasin enda jaoks Eesti ja Pärnu üle kümne aasta tagasi, kui tutvusin Amsterdamis oma eestlannast abikaasa Theaga. Juhtisin tollal kaasasutajana ühte India ettevõtet, mille tegevusvaldkonnaks oli maksete vahendamine ja mis tegutses Indias, Hispaanias ja Ladina-Ameerikas (Panamas, Kolumbias ja Costa Ricas). Kuna mu elukoht oli Panamas, andis see kõik mulle hea ülevaate, mis tunne on elada erinevates kohtades ja kogeda erinevaid kultuure.

Perega koospüsimiseks pidime otsustama, kas elada Panamas või Mumbais. Thea, kes elas sel ajal USA-s, oli samuti maailmas ringi reisinud ja erinevaid kultuurikeskkondi nautinud, mistõttu otsustaski ta just Mumbai poolt pakutava põnevuse ja kaose kasuks valida. See metropol on ikka üks päris pöörane paik oma 20 miljoni elanikuga – suured pilvelõhkujad ja uhked luksushotellid nagu Marriott ja Four Seasons ning tuntud brändid nagu näiteks Starbucks, külg-külje kõrval slummide ja vaesusega.

Minu esimesed külaskäigud Pärnusse panid mind mõtlema, et tegemist on küll ilusa linnaga, aga kus siis kõik inimesed on? Olin ju harjunud suurte rahvamassidega. Valdav osa inimestest, keda ma Pärnus kohtasin, olid Thea pereliikmed ja sõbrad – niisiis oli tegemist meeldiva kogemusega.

Pelgalt pühade ajal Pärnut külastada on aga hoopis midagi muud kui siin elada. Tänaseks olen Pärnus elanud kolm aastat ja võin öelda, et siin on minu kodu ja mulle meeldib siin. Eestlasi tundma õppides saad aru, kui toredad nad on. Pärnu on mind üldse suurepäraselt vastu võtnud.

Miks sa siia kolisid ning millised tegurid peamiselt Pärnu kasuks rääkisid?

Pärnu on perekeskne puhta ja värske õhuga linn, mis garanteerib hea enesetunde. Ka siinne liikluskorraldus on lihtne ning mu juhilubade ümbervormistamine ja sõidueksam kulgesid Pärnus väga kenasti. Liikluspolitsei, ametnikud ja piirivalve, kes tegelevad kohalike elamislubadega, olid samuti kõik abivalmis ja lahked. Lõppude lõpuks on just inimesed need, kes meie esmamuljeid kujundavad ning Pärnu osas on need minu ja mu pere näitel olnud väga head.

Tahtsime, et meie lapsed saaksid oma vanavanematega koos aega veeta ja et neil oleks vahva lapsepõlv. Usume Theaga, et järeltulevad põlved on globaalsed maailmakodanikud ning seetõttu soovisime, et meie lapsed saaksid aimu Eesti kultuurist ja oma rahvuspärandist. Meie viieaastane poeg Marc räägib peamiselt eesti ja inglise keelt, nagu ka teismeline Mia. Tahan Marcile õpetada veel hindi keelt. Mia räägib eesti keelt soravalt ja oskab laulda ka India hümni.

Kaotasin 2015. aastal oma venna ning 2017. aastal ema. Mul on küll veel üks vend, aga tema elab juba pikalt Lähis-Idas ning seega ei olnud mul Mumbais enam otsesetest pereliikmetest kedagi järel, mistõttu tundsin, et lapsed naudiksid pereelu ilmselt pigem Pärnus.

Eesti paistab silma kõrgete PISA testitulemuste poolest, mis on muljetavaldav. Tänapäeval on paljude globaalsete korporatsioonide, nagu näiteks IBM, Google, Microsoft, Adobe, Mastercard, Twitter või isegi moemajade, nagu näiteks Chanel, tegevjuhid Inda päritolu. Seetõttu võivad Eesti ja India juurtega lastel avaneda tulevikus head võimalused, kui nad kasvavad üles tugeva innovatsiooni- ja startupi-kultuuriga keskkonnas.

Mis sind Pärnu juures võlub?

Rand ja Pärnu suvi. See on tihe ja mõnus aeg – grillimised koos sõprade ja perega, suvised peod, hiliste õhtute nautimine, pikad päevad ning lühikesed ööd.

India ilm on Eesti ilmast kõvasti erinev. Kui kaua võttis aega kohaliku ilmaga harjumine?

Ma alles veel harjun sellega.

2019. aasta talv oli üpris talutav, aga see aasta on ikka üsna hull olnud. Ühel päeval on temperatuur miinuses, teisel jälle plussis ja seetõttu on igal pool ülimalt libe. Niisugust asja ei ole eelnevatel aastatel olnud. See talv näitab, et kliimasoojenemine on reaalsus. 50% Eestist on kaetud metsadega ning eestlased ise on keskkonnateadlikud inimesed, armastavad ja kaitsevad loodust, kuid kliimasoojenemine mõjutab siiski ka meid. Eesti küll pingutab ise keskkonnahoiu nimel, aga sama tõsiselt peaks panustama kõik riigid maailmas.

India on väga mitmekesine ja eripalgeline nii inimeste kui ilma pooltest. Läänes asuv Mumbai paikneb ranniku ääres ning sealne kliima on soe ja niiske koos tugevate vihmaperioodidega. Põhja-Indias on külmad talved (kuni 1 kraad sooja) ja kuumad suved (kuni 40 plusskraadi). Loodes asub keskmise suurusega kõrb. Mida rohkem põhjasuunas Himaalaja mäestiku poole, seda rohkem lund seal sajab. Lõuna- ja Ida-India on üksteisest ilma poolest erinevad, aga seal on ilus rannikujoon.

Millal sa viimati Indiat külastasid? Kas vaatad nüüd Indiat teistmoodi pilguga pärast seda, kui oled Pärnusse elama asunud?

Käisin Indias korraks enne koroonat 2020. aastal. Kõik tundus lihtsalt rahvarohkem ja tohutult suur. Mumbais ja Delhis on ilusad ja suured lennujaamad, kuid neist väljudes tunnetad teravalt paljusid suurlinnu mõjutavaid probleeme – reostust ja ülerahvastatust.

Olen elanud Amsterdamis, Madridis ja Panamas, kuid nagu öeldakse – kodu on seal, kus on su süda – seega siis Pärnus. Ma armastan eesti toitu. Vürtsikas india toit on mulle muutunud juba väljakutseid pakkuvaks, kuid naudin seda jätkuvalt.

Mis tööd sa siin teed?

Minu kogemused on seotud ettevõtete rajamisega ja arendamisega nii kohalikul kui rahvusvahelisel tasandil. Seega katsun aidata siinsetel ettevõtetel kasvada ja globaalselt laieneda.

Oleme Theaga investeerinud kohalikku Euroopa Liidu poolt sertifitseeritud ravimtaimedega tegelevasse ettevõttesse. Käsitleme terviseteemadega seonduvat holistilise tervikuna näitamaks, milline kasu võib olla orgaanilistest ravimtaimedest nagu näiteks ashwagandha, kurkum, moringa ja ingver. Paljud Euroopas müüdavad ravimtaimed on pärit Indiast ja oma lapsepõlvekogemustele tuginedes tean, milline tervistav mõju neil võib olla.

Näiteks, see konkreetne firma toodab 100% orgaanilise kurkumi kapsleid siinsamas Pärnus. Meie poolt kasutatav kurkum on suurel määral looduslik ja aitab organismis põletikke ennetada, eriti just talvel. Ashwa tähendab sanskriti keeles hobust ning ashwagandha on üks ravimtaimedest, mida kasutatakse ajurvedas, et tõsta loomuliku elujõu ja seksuaalenergia taset.

Kas sa oled Pärnumaal ringi reisinud? Mis on sinu lemmikkohad, mida soovitad külastada?

Pärnu rand on alati kõigi lemmikpaik. Oma madala vee ja rahuliku lainetusega on see ka väga turvaline. Kõik pereliikmed nautisid näiteks seenel käimist – toidu otsimine metsast oli uus ja äge kogemus. Külastasime raba (koos ööbimisega), mida soovitan samuti proovida. Lõbus oli ka kanuureis Soomaal, kus sai vaikselt mööda jõge allavoolu kulgedes loodust nautida.

Mida tahaksid öelda neile, kes on hiljuti siia kolinud? Mis on esimesed asjad, mida teha või vead, mida vältida?

Pärnu on suurepärane koht. Anna sellele natuke aega ja sa hakkad seda enda koduks pidama. Ausalt öeldes on kõik olnud meeldivad ja abivalmid. Kui sa oled juba endale eestlastest sõbrad leidnud, siis oled saanud sõbrad kogu eluks. Suvi siin on lihtsalt imeline. Pole ime, et Pärnu on Eesti suvepealinn.

Mis puudutab nõu andmist, siis soovitaks seda, et ära lase end Pärnu osas eelarvamustest mõjutada. Anna aega ning suhtu kõigesse lugupidavalt. Siis juhtub sama ka sinuga.

Siiski soovitan pingutada ja õppida natuke eesti keelt. See näitab, et sinu suhtumine on hooliv ja lugupidav. Mul pole keelte peale annet, aga kui ma üritan eesti keelt rääkida, on inimesed poodides mu vastu lahkemad. Lisaks ei tee paha ka natuke naeratada. See kõik ei ole kokkuvõttes lihtne, kuid inimesed hindavad seda.

Pärnus on nüüdseks eesti keele õppijatele olemas hea keelteklubi, mis mõeldud nii algajatele kui edasijõudnutele ning on tasuta. Pärnu Rahvusvaheline Maja saab sind toetada ja kokku viia nii kohalike kui teiste siia kolinud inimestega ning aidata erinevate probleemide korral.

Kui mina siia 2018. aastal kolisin, selliseid võimalusi veel ei eksisteerinud. Seega soovitan kindlasti kasutada aktiivselt kõike, mida Pärnul praegusel hetkel on sisseelamiseks võimalik pakkuda ja saada seeläbi kohaliku kogukonna liikmeks.

Thomas Abraham

Ettevõtja

Loe veel lugusid: