Teadmatus on põnev. See on ikka nii, kui sulged ühe ukse, avaneb sulle teine.

Pärnu kesklinna silla vahetusläheduses asub Pärnu ainuke kodurestoran Kirss Toidul. Uksed avati 2018. aastal ning tänaseks on koht paljudele pärnakatele tuttav just oma mõnusa koduselt sõbraliku teeninduse ja hea toidu tõttu. 2020. aastal külastas restorani ka Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid. Uurisime restorani eestvedajatelt Evely Kasemaa-Lilleste ja Tanel Lillestelt, kus nad Pärnusse jõudsid ja kust tekkis selline omapärane idee – kutsuda inimesed enda koju sööma.

Mis seosed on Teil Pärnuga ja kuidas jõudsite siia elama?

Tanel on põline pärnakas, sündinud ja kasvanud siin. Kuna Taneli emal on kolm poega ja meil on tütar, siis me ei pääsenud vanaemast üle ega ümber – iga nädal pidi pisipreilit näitamas käima. Nii me siis uhasime pidevalt Tallinna ja Pärnu trassil. Kui saabus hetk hakata oma kodu soetama, siis oli vaja meil teha otsus, kus me soovime oma pisikest kasvatada ja + – tabel võitis Pärnu! Oleme selle otsustega ülirahul.

Kas Teil oli ka mingeid kriteeriumeid, kui Pärnusse elukohta vaatasite?

Meie soov oli ikkagi oma maja, sest sel ajal olid korterid ja eramajad samas hinnaklassis. Siis oli juba oluline, et oleks hoov, kus Emily saaks vabalt ringi joosta ja oleks mõnus oma olemine. Kui Tanel kaardi pealt välja valitud maja asukohta täpsemalt uurima hakkas, ütles ta kohe, et põlise pärnakana võib ta öelda, et teist sellist krunti selles linnas ei ole. See pani asja meie jaoks paika ja nii see kodu ostetud sai.

Kuidas läks kohanemine Pärnu ja selle elutempoga?

Pärnu on nii mõnus paik, kus kõik on käe – jala juures. Kohanemine käis kiiresti ja Evely, kes on enamuse elust elanud Tallinna lähistel ja Tallinnas, nautis Pärnu mõnusat vaibi kohe. Tänaseni ei ole Tallinna igatsust sekundikski peale tulnud. Pigem käime seal nii harva kui võimalik ja nii palju kui vajalik.

Kust tekkis julge idee rajada kodurestoran ja teha seda selliselt, et vastupidiselt ülejäänud Pärnule panete Teie suvel uksed kinni ja lähete puhkama?

Kolides Pärnusse, ei teadnud, mida me täpselt oma eludega peale hakata. Võtsime aja maha ja nautisime uut elu uues linnas ja sättisime kodu. Pool aastat hiljem ütles Evely, et ta mõtles välja, mida teha sooviks. Südames oli tal ammu soov avada oma restoran aga kuna Tanel oli 12. aastat oma elust olnud profikokk ning ta oli välja öelnud, et selle ameti on ta enda jaoks maha pannud, siis restorani avamise peale ta ei mõelnud.

Seejärel tuli hoopiski mõte pakkuda cateringi teenust. Oma kodus vaikselt nokitsedes, Tanelilt aitaks transpordi osas. Tanel arvas, et see on hea idee, just söögi tegemise mõttes, aga Pärnusse järgmist cateringi tegijat vaja ei ole. Miski pole küll võimatu, aga see pole päris see. Ja selle mõtte, et teha cateringi asemel hoopis kodurestoran, andis Tanel. Evely on köögis ja kokkab, sest see meeldib talle ja Tanel tegeleb külalistega. Varasemalt kogu aeg köögi poole peal olles, tundis ta just vahetust inimkontaktist puudust. Ja saigi koduresto loodud!

Inimesed tulevad meile külla ja saavad osa meist ja meie maitsetest – täiesti teistmoodi elamus. Idee tekkis 2018 aasta augustis ja 3. oktoobril olid esimesed külalised meie elutoas. Lahe! Meie hooaeg kestab tõesti augusti keskelt kuni jaanipäevani. Pigem oleme suunatud kohalikule, sest suvel on Pärnus söögikohti küll ja veel, mida külastada. Suvel me puhkame ja toimetame Saaremaal oma talus. Egas maja puhka, maja muutub majutuseks ja tervitab külalisi teisel viisil.

Kuidas Teie restoranil läinud on?

Meie kodurestoranil läheb hästi! Meil käib palju toredaid inimesi. Palju on neid, kellega tekib tunne, et me justkui tunneks teineteist juba terve elu. Üks väike tore Pärnu. Restoranil on kiiremaid ja rahulikumaid aegu. Kõige tempokam on meie jaoks Pärnu Restoranide Nädal, siis oleme avatud laudkondadele ja teeme mitu katet päevas. Samuti ei ole hool ega hoobil vahet detsembris, kui on jõuluaja istumised. Eks oma aega peab ka võtma ja seda me ikka teeme. Perepäevad on meil üldjuhul esmaspäev ja teisipäev.

Lugedes Kirss Toidul tagasisidesid Googlest, siis Teie restorani võtab kokku hästi üks arvustus: „Alati sõbralik vastuvõtt kombineeritud hea toiduga. Ja kui ikka president käib sinu kodurestoranis söömas, siis pead midagi väga hästi tegema.“ Kas Te ise kujutasite oma restorani avades ette, et võiksite kunagi oma kodus Eesti presidenti toitlustada?

Sellega on üks vahva lugu taas rääkida. Kui meil tekkis see idee ja et me teeme päriselt oma koju restorani, siis Evely küsis Tanelilt: ”Kuule, kus me teame, et me teeme õiget asja ja et see päriselt inimestele meeldib?” Tanel vastas enesekindlalt:” Hmmm, siis kui Eesti Vabariigi president meid külastab ja usu, ta tuleb.” Kui saime selle kõne, Pärnu Linnavalitsustelt, et Pärnu linnapea soovib tuua Eesti Vabariigi presidendi meile tervitusõhtusöögile, saime vastuse, et oleme õigel teel. Unistused täituvad.

Teil on olnud päris omanäolisi ideesid nagu toitlustus tünnisaunas ja iseehitatud pizzaahi. Kindlasti lähevadki need hästi kokku kodurestorani pidamise DNA’ga. Kas lähiajal on oodata veel mingeid huvitavaid uuendusi?

Restorani tuba ei soovi me suuremaks teha, pigem mõtleme, mida uut ja huvitavat pakkuda. Kuidas puudutada toiduga inimesi hoopis teisiti. Kümblustünni gurmee on ehtne näide – 100% rahulolu garantii. Tanelil on üks idee küpsenud mõtteis ja arvatavasti järgmine aasta saab teoks. Avaldan saladuse – Grillmaja, kus sind ootab hubane soe majakene, lambanahad, elav tuli, ettevalmistatud gurmee. Tuled ja naudid oma seltskonnaga toredat koosviibimist või sünnipäeva. Tasa ja targu, sammsammult täidame lahedate elamustega oma väikest ettevõtmist.

Mida soovitate neile, kes sooviksid suurlinna melust vaiksemasse elukeskkonda kolida, kuid teadmatus selle ees, et mida ma seal tööalaselt tegema hakkan, ehmatab väga ära?

Me usume sellesse, et teadmatus ongi äge. Kui sa keerad peateelt alla ja sõidad kõrvalteele, ei tea mis sind ees ootab. Ühtäkki ilus järv, teed peatuse, hingad värsket õhku ja mõtled, jumal tänatud, et tegin selle pöörde. Teadmatus on põnev. See on ikka nii, kui sulged ühe ukse, avaneb sulle teine. Küll kõik lahenduse leiab.

Evely Kasemaa-Lilleste ja Tanel Lilleste

Kirss Toidul - Pärnu esimene kodurestoran

Loe veel lugusid: