Pärnu on parim paik absoluutselt kõigeks

Olen sündinud, kasvanud ja ülikoolis käinud Tartus. Pärnust on pärit minu abikaasa, kes peale Tallinna Tehnikaülikooli lõpetamist tuli suunamisega tööle. Seega elan Pärnumaal alates novembrist 1982. Siiski läks aega, enne kui mind omaks võeti. Uusi ettevõtteid ja uusi inimesi algul vaadatakse kõrvalt. Omaks saamise pead välja teenima. Õnneks pole see nii äärmuslik kui Saaremaal 🙂 Kui oled ise avatud suhtleja, leiad ka inimesed, kellega ka vaba aega koos veeta. Siiski sõltub kõik iseendast.

Olen hariduselt psühholoog ning juhuste kokkusattumisel oli minu esimeseks töökohaks Pärnu Perenõuandla. Alustasin tööd päris väikeste laste kõrvalt ja osalise koormusega, sest ega enamaks ka kliente polnud. Kui perenõuandla juhatajana peale 11 aastast töötamist lõpetasin, oli loodud meeskond, kellelt said abi erinevate muredega inimesed. Järjekord oli mitu nädalat, töökoormus kasvas kiiresti.

Perenõuandlas töötasin 11 aastat ja läbisin sel ajal väga paljusid koolitusi, õppisin pereterapeudiks ning rajasin täiesti uue teenuse Pärnusse. Sellesse aega jääb ka peresünnituse idee algatamine ja koostöös Kadri Vahulaga alustasime Perekooli läbiviimist – et isad tuleksid sünnituse juurde ja oskaksid naist aidata. Praeguseks on saanud normaalsus, et isa on lapse sünni juures. Olen südames uhke, et olen saanud sellele kaasa aidata. Sest pereterapudina nägin – paljud pereprobleemid said alguse ajast, mil peresse sündis laps. Muutusid suhted, rollid ja noored vanemad ei olnud selleks valmis. Omavaheline suhe ei toiminud enam, keskenduti ema-isa rollile. Soovisin seda teadvustada – kõige tähtsam on lastele, et ema ja isa oleksid armastav paar, naine ja mees. Vaid siis saavad nad ka head vanemad olla.

Hiljem liikusin erasektorisse, 5 aastat olin Fontese Pärnu esinduse juht. 2001. aastal alustasin oma ettevõttega Tammiste Personalibüroo, mis pakub koolitus ja värbamisteenust üle Eesti. Mul on 10 kolleegi, kellest enamus töötavad Tallinnas. Mina aga olen Pärnule truuks jäänud, mõõdan maantee kilomeetreid, et ikka ööseks koju jõuda. Pärnust on saanud minu kodulinn. Töö tõttu olen palju ära, kuid siia tagasi tulles on alati hea tunne südames. Oli aeg, mil plaanisin kolimist Tallinna, perekondlikel põhjustel jäi see ellu viimata. Praegu sellist mõtet enam ei ole.

Pärnu on parim paik absoluutselt kõigeks. Siin on olemas kõik, mida aktiivne erinevas vanuses inimene vajab – head tipptasemel koolid, teater, kontserdimaja, kino, spordisaalid, golfi- ja tenniseväljakud … Mida jääb puudu, on kliente minu ärile. See on ainuke põhjus, miks töötan teistes linnades, peamiselt Tallinnas. Seal on siiski suurem osa äriettevõtteid ja ettevõtjana pean olema seal, kus on minu kliendid.

Pärnu on elamiseks imeline koht. Minu töö on võimaldanud oma elu paindlikult korraldada ja olen jäänud pärnakaks. Rahulolu tagab see, kui teed õiget tööd kire ja pühendumisega. Mitte midagi ei saavuta elus ilma suure tööta, valmisolekuta pühenduda 110% ja läbi elu õppida. Ma pole eales arvestanud kui pikk on tööpäev. Alati püüdnud teha rohkem kui keegi minult ootab, ma olen ise endale eesmärgid pannud. Ja mitte taganenud neist ka siis, kui esialgu toetust ei leia.

Pärnus on palju suuri ja tugevaid ettevõtteid, kus võimalik suuri asju korda saata. Samas on see armas turvaline linn, kus hing ja vaim puhkavad – suur väärtus selles tormavas maailmas.

Sirje Tammiste

Personalibüroo juht ja koolitaja

Loe veel lugusid: