Pärnu maakonna koolide menüüde analüüs 2021 aastal
2021. aastal viidi Pärnu maakonna koolides läbi sealsete menüüd analüüs, mille eesmärk oli hinnata pakutava koolitoidu kvaliteeti ja vastavust kehtestatud normidele ning selgitada välja kohaliku põllumajandustoodangu kasutamine menüüs. Analüüsi tulemusena anti soovitused menüüde tervislikumaks muutmiseks ning jätkutegevusena viiakse koolisööklates läbi kohapealne vaatlus koos toitude maitsmisega.
Koolitoidu maksumus ja selle üle arvestuse pidamine omavalitsuste lõikes on erinev. Riigipoolne toetus koolilõunale õpilase kohta on üks euro. Kõikides valdades läheb riigipoolne toetus puhtalt toiduainete peale ehk koolilaps saab täies ulatuses toiduna selle ühe euro kätte. Valla poolt makstakse kinni kulud, mis lähevad koolisööklate ülalpidamiseks: majanduskulud, elektri- ja veekulu, töötajate palk, vajadusel inventari soetamine jne.
Tasub mainida ka seda, et Maaeluministeerium toetab 2022. aastal mahetoidu osakaalu suurendamist koolilaste menüüs. Esimest korda planeeritakse pilootprojekti, millega toetatakse koole ja lasteaedu, kes pakuvad lastele mahetoitu. Pakkudes mahetoitu haridusasutustes, saavad koolid kaasa aidata kasulike toitumisharjumuste kujunemisse – lasteaialapsed ja õpilased saavad võimaluse tarbida rohkem tervist toetavat toitu
Menüüsid analüüsisid:
- Eiri Silivälja – Paikuse Lasteaed, majandusjuhataja- tervisejuht
- Katrin Tamm – Terviseameti vaneminspektor
- Ingrid Ploom – Pärnumaa Kutsehariduskeskus, teenindusõppe kutseõpetaja
Järeldused ja ettepanekud
Mõned järeldused:
- Positiivsena märgiti ära menüüdes maitsevee pakkumine, samuti taimetee meega, eestimaine õunamahl, ise valmistatud ja maitsestatud jogurt.
- Kalatoitude puudujääk menüüdes. Esindatud oli koole, kus iganädalaselt kalatoit olemas, kuid siiski paljudel nädalatel kalatoit puudus. Põhjuseks ilmselt laste vähene huvi kala vastu, kokkade poolt nimetati puudusena ka kvaliteetse kala rasket kättesaadavust ning kõrget hinda.
- Menüüdes on palju poolfabrikaate: viinerid, sardellid, kalaburgerid, pihvid.
- Nisujahu- ja suhkrurikkad saiakesed, küpsised, vahvlid ei ole hea valik magustoiduks.
Mõned ettepanekud:
- Haridustoitlustusse on vajalik sisse tuua keskkonnasäästlikkuse ja jätkusuutlikkuse põhimõtted ning luua eeldused, et õpilaste toidulauale jõuaks senisest rohkem kohalikku ja mahetoitu.
- Menüüdes on oluline vältida poolfabrikaate, suhkrurikkaid sööke ja jooke ning ülemäärases koguses nisujahust toite.
- Vajalik on suurendada puuviljade osakaalu menüüs, kus süsivesikuallikas on puuviljasuhkur ning värskeid puuvilju pakkuda vähemalt kolm korda nädalas.
- Hea valik joogina on maitsevesi, taimetee ja naturaalne mahl.
Tutvu kogu analüüsiga SIIN.
Uudis avaldati: 03.01.2022