Tervislik toitumine ei tähenda sugugi maitsetut ja igavat menüüd ega lemmiktoitudest loobumist. Vastupidi – see seisneb tasakaalus, kus sööd mitmekülgselt ja just nii palju, kui Sinu keha vajab. Nii saab organism kõik vajalikud toitained, et püsida terve ja energiline. Ükski toit ei ole iseenesest hea ega halb, tervislik ega kahjulik.
Tervist toetava toitumise kohta loe lähemalt Tervise Arengu Instituudi lehelt toitumine.ee.
Tervisliku ja tasakaalustatud toitumise põhimõtted:
- Söö vastavalt vajadusele – toitumine peaks vastama Sinu keha vajadustele, mis sõltuvad vanusest, soost, elustiilist ja tervislikust seisundist.
- Tasakaalustatud toidulaud – organism vajab erinevaid toitaineid, mistõttu on oluline, et energia tuleks erinevatest makrotoitainetest õiges vahekorras.
- Mõõdukus kõiges – kõike võib süüa, kuid õigetes kogustes ja sagedusega. Eriti tasub piiri pidada soolase, magusa ja rasvasega.
- Mitmekülgsus – söö toite kõigist toidugruppidest, et saada kätte kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalained.
Terve inimene peaks enamiku vajalikke toitaineid saama tasakaalustatud ja mitmekesise toitumisega, järgides tervisliku toitumise põhimõtteid. Toidulisandid võivad olla abiks siis, kui mingil põhjusel ei ole võimalik kõiki vajalikke vitamiine ja mineraalaineid toidust saada. Siiski, toidulisandeid ei tasu võtta ilma kindla vajaduseta. Loe toidulisandite kohta lähemalt artiklist „Puust ja punaseks. Kas toidulisanditest saame pigem kasu või kahju?“.
Tervisliku seisundi ning veres vitamiinide ja mineraalainete hulga hindamiseks saad teha vereproovi perearsti saatekirjaga või tasulise eest Synlabis.
Mikrobioom on inimese kehas elavate mikroorganismide kogum, mis mõjutab meie üldist tervist ja immuunsust. 80% inimese mikrobioomist elab soolestikus. Soolestiku mikrobioomi tervise hoidmiseks söö mitmekesist ja kiudainerikast toitu, lisa menüüsse probiootikumid (nt hapendatud toidud) ja väldi liigselt töödeldud toite. Toitaineterikast toitu saab kasvatada ise, hapendada, idandada ja kuivatada, ning ka loodusest korjamine on hea võimalus saada puhast ja kohalikku toitu. Kuula Tartu Ülikooli mikrobioomika professori Elin Orgi ettekannet „Inimese mikrobioomi uuringute minevik, olevik ja tulevik“.
Pärnumaal
Värske, ilma kemikaalideta ja lühikese tarneahelaga toit pakub rohkem kui lihtsalt head maitset – see on teadlik valik, mis toetab sinu tervist, kohalikke tootjaid ja keskkonda. Kui toit jõuab sinuni otse põllult, säilivad paremini nii maitse kui toitained. Ilma pika säilitamise ja töötlemiseta on see kehale puhtam ja kergem. Lisaks on sul võimalus teada täpselt, kes ja kuidas su toidu kasvatas – see loob usaldust ja seob kogukonnaga. Rohkem infot Pärnumaa kohaliku toidu ja toitutootjate kohta leiad Pärnumaa maitsed kodulehelt.
Kodanikualgatus Otse Tootjalt Tarbijateni eesmärgiks on võimaldada pärnakatel tarbida kohalikku toitu ja aidata väiketootjatel leida tee tarbijani. Kauba kohtumised toimuvad neljapäeviti Pärnu Keskuse ees Martensi väljakul. Rohkem infot leiad nende sotsiaalmeedia lehelt Pärnumaa Toiduvõrgustik OTT – Otse Tootjalt Tarbijale.
2024. aasta jaanuaris alustas Pärnumaa Arenduskeskuses tegevust toiduKOBAR, mille eesmärk on suurendada maakonna toidu- ja joogitootjate konkurentsivõimet. See jätkab osaliselt „Pärnumaa Maitsed“ projekti tegevusi, keskendudes nüüd rohkem innovatsioonile, teadus- ja arendustegevusele ning ettevõtluse toetamisele. Fookuses on toiduressursside väärindamine, ekspordivõimekuse kasvatamine, toidujulgeoleku tagamine ja koostöö teadusasutustega. Tegevusi veab juhtrühm, kuhu kuuluvad LEADER gruppide, Pärnu linnavalitsuse, Pärnumaa Arenduskeskuse ja Tartu Ülikooli esindajad.
Kui Sinul või lähedastel ja sõpradel on soov saada abi, siis toidu päästmise ja jagamise kohta Pärnu linnas saab rohkem infot FudLoop Pärnu Facebooki lehelt.
Kui vajad abi
Abi küsimine on oluline, kui on vajadus spetsialisti nõuande järele, näiteks krooniliste haiguste korral, kus toitumine mängib suurt rolli. Kui soovid teada, kas Sinu toidulaud sisaldab piisavalt vajalikke toitaineid, ja soovid nõu, kuidas oma toidulauda mitmekesistada, siis saab aidata toitumisnõustaja. Ta oskab aidata toitumisteabes orienteerumisel, sobivate valikute tegemisel ja individuaalse tasakaalustatud menüü koostamisel. Toitumisnõustajate kohta leiad rohkem infot Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse lehelt.
Kui Sul on murettekitav krooniline haigus, võid pöörduda oma küsimustega toitumisterapeudi poole. Tema saab aidata nii haigusi ennetava kui ka ravi toetava ja tagasilangusi ennetava nõustamisega. Toitumisterapeutide kohta leiad rohkem infot Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni kodulehelt.